El Club del llibre del Projecte Vida
Els llibres d’addiccions em van ajudar a entendre’m, a entendre com funcionaven els trastorns addictius i sobretot a trencar amb l’autoestigma.
Així que, amb aquesta idea al cap, hem organitzat amb totes les biblioteques del Principat d’Andorra un club de lectura. Els objectius són: trencar amb l’estigma dels trastorns addictius, sensibilitzar la població sobre aquests trastorns i fomentar la lectura.
La biblioteràpia és un concepte que el 1966, l’Association of Hospital and Institution Libraries va definir com a “l’ús de materials de lectura com a coadjuvants terapèutics en medicina i psiquiatria. També com a orientació en la solució de problemes personals a través de la lectura dirigida”.
Tinguem en compte que la biblioteràpia és un complement molt eficaç però que mai substitueix la medicina tradicional.
Comencem el dia 9 d’octubre a la biblioteca universitària de Sant Julià de Lòria amb En busca de la verdad desnuda, de Corine Schimith Carreira, un llibre que parla de coaddicció i de trastorns alimentaris. Sabíeu que les addiccions i els trastorns d’alimentació presenten algunes característiques comunes? Tots dos trastorns generen modificacions en el circuit de recompensa i disminueixen el funcionament de l’escorça prefrontal, que és l’encarregada de la presa de decisions.
Per al 13 de novembre, a la biblioteca pública d’Andorra la Vella, el llibre triat ha estat Hasta que las pastillas nos separen o no, d’Henriette Ivanans, aquest llibre tracta l’addicció a les pastilles en primera persona. En aquesta línia, cal esmentar una dada interessant: Espanya lidera el consum mundial de benzodiazepines, fàrmacs que s’utilitzen comunament per tractar trastorns d’ansietat i del son i tenen el potencial de generar dependència i addicció.
El 15 de gener, a la biblioteca pública d’Escaldes tindrem Jodida Adicción, de Nicole T. Labor, un llibre escrit en primera persona, la qual cosa el fa molt interessant, però el que el fa encara més interessant és que Nicole és llicenciada en Medicina i en l’actualitat és directora i metgessa d’un centre de tractament a Ohio. Labor és experta tant en la teoria com en la pràctica. Explica molt bé el concepte patològic de l’addicció, de manera concisa, és un llibre de fàcil lectura, molt amè, que et causarà més d’un riure i amb el qual aprendràs molt.
El 19 de febrer ens n’anirem a la biblioteca comunal de la Massana amb Yo te quiero más, de Blake E.Cohen, llibre especialment dirigit als familiars o amics de persones amb trastorns addictius.
Per als familiars l’addicció pot resultar frustrant, esquinçadora, esgotadora i interminable. Pot provocar-los atacs d’ira, deixar-los prostrats al llit, bloquejats per una tristesa i una depressió que no saben com superar. Molt poques famílies saben on acudir a la recerca de suport i orientació durant la malaltia d’un fill, pare o cònjuge. Aquest llibre ofereix un enfocament diferent a les famílies...
L’11 de març, a la biblioteca comunal d’Encamp tindrem ¿Cuánto bebes?, de David Nutt. Tots m’encanten, però aquest és el meu favorit. Per què serà?
Primer perquè soc admiradora de Nutt, neuropsicofarmacòleg anglès especialitzat en la recerca de fàrmacs que afecten el cervell i afeccions com ara l’addicció, l’ansietat i el son. I segon, perquè el llibre ajuda a entendre per què es consum alcohol amb una informació veraç i sense jutjar ningú.
Nutt va ser un dels científics que, juntament amb altres científics, va arribar a la conclusió que l’alcohol és la pitjor droga que hi ha, amb un marge considerable, si tenim en compte els danys causats al mateix consumidor, a la societat, les famílies, les morts i malalties que provoca, i l’impacte ambiental.
El 15 d’abril, a la biblioteca comunal de Canillo, i per als que es van perdre la primera edició d’aquest Club del llibre, tornem amb En busca de la verdad desnuda, de Corine Schimith Carreira.
I finalitzarem a la biblioteca comunal del Pas de la Casa amb Un adicto en casa, de Robin Barnett, llibre que es defineix com una guia pràctica per ajudar les famílies a afrontar l’addicció i la recuperació del seu ésser estimat.
Una altra dada: sabeu el que és la coaddicció? És la dependència emocional produïda en algunes persones que tenen una relació afectiva important amb una persona amb un trastorn addictiu.
Aquelles persones interessades a participar-hi podeu fer-ho enviant un correu electrònic a la biblioteca corresponent confirmant l’assistència fins un mes abans de la sessió. Després, heu d’anar a la biblioteca a recollir el llibre i llegir-lo. Els deu primers llibres estan subvencionats per la Fundació Maria Aranzadi i Yonki Books.
Ens trobarem el dia i hora previstos a la biblioteca indicada.
Gràcies finalment a l’Angi, a totes les biblioteques públiques del Principat, a l’Oihan, a la fundació Maria Aranzadi i a tots els usuaris de Projecte Vida.
En conclusió: “Qui llegeix molt i camina molt, veu molt i sap molt” (Miguel de Cervantes).