Dur el control sobre les addicions

  

Addiccions com la que tenen els joves a les pantalles no s'han de prohibir, sinó que s'han de regular. Ho creuen els experts que han assistit a la xerrada que han organitzat el MoraBanc i Projecte Vida sobre les addiccions sota el lema 'Porta el control'.

Aquesta xerrada tenia l'objectiu de crear esperit crític davant el consum o les conductes que creen mals hàbits. Per això ha vingut a Andorra el doctor Francisco Salvador Pascual, president del Comitè per a la prevenció del tabaquisme a Espanya i expert en drogodependències i trastorns addictius. En la xerrada s'ha volgut desmitificar estereotips i falses atribucions a les dependències. 

Pascual alerta que molts joves imiten el que veuen a casa perquè no hi veuen els límits i que a vegades poden arribar a situacions difícils de gestionar com pot ser un coma etílic. Ara ja no és el que està al bar tot el dia sinó que beu molt en un curt espai de temps.

"Què fas amb el teu fill si arriba a les quatre de la matinada embriagat o si et truquen de l'hospital i et diuen que té un comaetílic? Com responem? Vas allà i li dius que ho ha fet malament? T'esperes al dia següent? Moltes famílies no ho saben manegar i, entre altres coses, l'únic que han fet els adolescents és copiar-se el patró que tenen els pares, perquè quan veiem les estadístiques observem que aquelles famílies que són més permissives per exemple amb l'hora en què els fills tornen a casa tenen més possibilitats que tinguin problemes."

Francisco Salvador Pascual, expert en drogodependències.

A més, els experts alerten que estem en un moment en què la regulació és millor que la prohibició i que en lloc de parlar de drogues o addiccions i les seves conseqüències val més educar en valors. En aquest sentit, Pascual ens diu que és bo tenir diferents grups d'amics, fer esport o tenir aficions per quan falla un dels àmbits de la nostra vida tenir-ne d'altres.

"Entenem que una persona, a mesura que va madurant, ha de tenir una xarxa molt més ampla, un seguit d'activitats que poden ser culturals, esportives familiars, de treball perquè li pot faltar el suport en un determinat lloc, però té el suport d'altres escenaris. Això és el que hem de cuidar".

Francisco Salvador Pascual, expert en drogodependències.