Educar en valors i fugir del discurs de la por, claus contra l’addicció
L’educació en valors és imprescindible”. L’afirmació és del doctor Francisco Salvador Pascual Pastor, actual president del comitè nacional per a la prevenció del tabaquisme i especialista en drogodependències i trastorn addictius, que remarca que el camp de les addiccions “és multidisciplinar” i per tant, “no es pot parlar només d’una prevenció global”, cal també “una prevenció ambiental” que inclou tot l’entorn que té la persona, des de les mesures legislatives, fins a les relacions familiars o amb amics.
Pascual Pastor ha estat l’encarregat d’impartir la conferència ‘Porta el control’, organitzada conjuntament pel BC MoraBanc i Projecte Vida i que ha atret un nombrós públic al poliesportiu aquesta tarda de dimecres. Minuts abans i en conversa amb els mitjans de comunicació posava l’èmfasi en aquesta “prevenció ambiental” perquè des de ben petits es pugui generar “un esperit crític” que et permeti més endavant, sobretot a l’adolescència, “prendre les teves decisions lliure de la pressió social”.
El doctor ha remarcat els infants i joves, al final “imiten” el que fan els grans i no només els de casa, de tot l’entorn. Ara bé, “a vegades enfoquem el tema a l’escola”, però transmetre valors no només toca als educadors. “La família no pot inhibir-se, però tampoc l’administració”. Tot plegat ha de confluir per generar l’esperit crític.
“A vegades enfoquem el tema a l’escola”, però transmetre valors no només toca als educadors
I segons el seu parer, “la prevenció ha de partir de la base dels valors”. Ha assegurat que “fer prevenció no és parlar de drogues perquè quan parles de drogues en certa forma els ensenyes el que no saben i d’això s’ha de fugir”, però també “s’ha de fugir del discurs de la por”. Si a un adolescent li dius que de gran tindrà cirrosi o càncer de pulmó, “pensa que encara li queda molt temps i per tant, no serveix de res”. Així doncs, “l’educació en valors és imprescindible”, i un àmbit com l’esportiu pot ajudar i molt.
Pascual Pastor també reconeix que les noves generacions han canviat la forma de consumir substàncies. El tabac tradicional potser ja no és atractiu, però el tabac escalfat o els vapejadors “els veuen moderns, fashions i els utilitzen perquè és una cosa diferent”.
Com també ha canviat la manera de consumir l’alcohol. S’ha deixat enrere aquell “bevedor social que s’embriagava cada dia i que la seva vida girava al voltant del bar” i ara els joves veuen “com a l’Europa del nord, més concentrat, ‘en atracón’”. Però “això també provoca danys orgànics, anys en el cervell, que s’està desenvolupant, hem vist afectacions en la memòria, en la concentració, de la conducta, de l’agressivitat, la irritabilitat de la persona...” El problema, sovint, és que la família potser no sap com actuar si el fill arriba begut a casa de matinada o els truquen de l’hospital perquè ha tingut un coma etílic. “Cal posar normes”.
S’ha deixat enrere aquell “bevedor social que s’embriagava cada dia i que la seva vida girava al voltant del bar”
A més, recorda que el primer consum que es fa és el d’alcohol i aquest, normalment, es fa en el sí de la família. “Ho veiem com una cosa natural i si partim d’aquesta base tenim molt difícil fer una tasca educadora”, adverteix, per insistir en la necessitat de ser exemplars. Ara bé, “hi ha famílies que s’equivoquen en el plantejament: no cal estar damunt els fills, cal estar al costat i donar-los la mà quan ho necessiten”. Sinó hi ha risc “d’acabar ofegant-los”.
I amb els mòbils i xarxes socials? El doctor rebutja la prohibició taxativa, és més partidari de regular i reconeix que potser “probablement no és bo” que els estudiants utilitzin, des de ben joves, una tauleta i no sàpiguen fer una recerca bibliogràfica o no sàpiguen acudir a un llibre. Ell aposta per fer “un mix entre la tecnologia i l’educació més tradicional” i tornant a les normes sentencia: “el que no podem fer és donar un telèfon o una tablet perquè el noi estigui callat. Això no és educar, és passar la responsabilitat a un aparell”.