Els familiars d’addictes dels grups d’ajuda mútua es tripliquen en un any
El nombre de familiars que acudeixen als grups d’ajuda mútua de Projecte Vida ha crescut exponencialment, sobretot des del febrer. Així, en el poc més d’un any que es va posar en marxa l’associació, la xifra s’ha multiplicat pràcticament per tres. I si en van començar 12 ara arriben a la trentena. Sobretot s’han incrementat des de fa un mes i mig i estan formats per persones que tenen a la família persones addictes al cànnabis, l’alcohol i el joc. I aquests són els que participen en les reunions setmanals però a més a més caldria sumar les consultes de familiars que s’adrecen a l’entitat per demanar orientació o simplement explicar la problemàtica que estan vivint. “És impressionant”, explica la presidenta de Projecte Vida, Eva Tenorio, que es mostra sorpresa per aquest augment sobre el qual no té una única causa que ho expliqui. Pot ser que a conseqüència del Nadal, que sembla que comporta un repunt de les addiccions, amb tot el que això suposa per als familiars, hagin tingut la necessitat de suport, o bé que l’entitat cada vegada l’entitat és més coneguda. El cas és que aquest augment els ha portat a fer dos grups. Un es troba dilluns i l’altre, dimarts.
I què troben els familiars als grups? Segons Tenorio, “molta força, s’ajuden entre ells, no es troben sols, poden parlar en un ambient molt segur de coses de les quals no parlaries normalment perquè tens vergonya i Andorra és un país petit”. I la implicació dels familiars no s’acaba aquí, ja que n’hi ha que estan fent una formació específica sobre addiccions a Catalunya.
Desemparats i perduts
La principal problemàtica amb la qual es troben els familiars és que “no hi ha cap recurs per a ells a Andorra, es troben molt desemparats, no saben on anar ni a qui recórrer”. Molts han passat per la Unitat de Conductes Addictives però no han trobat respostes. Segons Tenorio, al servei de Salut Mental, a causa de la manca de recursos no impliquen les famílies en el tractament, i ho haurien de fer. Les famílies són clau, remarca, perquè són les que s’adonen de les addicions i veuen els canvis que provoquen en les persones, “perquè nosaltres mateixos no els veiem”. I insisteix que es troben molt perdudes: “pateixen l’estigma, la culpabilitat, no entendre que és una malaltia”. També posa en relleu que no hi ha cap recurs al país que no sigui privat`, “i no tothom té 60 euros per anar al psicòleg”. Igualment, fa notar que no hi ha massa psicòlegs experts en addiccions al Principat.
Pel que fa al grup d’addictes en primera persona que es reuneix els dimarts, està integrat per 10 persones. Aquest no ha crescut “per la mateixa problemàtica nostra”, incideix Tenorio, ja que els membres van i venen perquè a vegades els ingressen en centres terapèutics de fora del país. A més, dos cops al mes un psiquiatre es troba tant amb les famílies com amb els addictes per resoldre dubtes. Es tracta d’un professional del país contractat per l’entitat amb la subvenció que van rebre de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA). Darrerament també fan ioga tots els dimarts.
Dones maltractades
Pròximament, tan bon punt disposin de la subvenció, Projecte Vida oferirà també els grups d’ajuda mútua a dones maltractades amb abús de substàncies o un trastorn addictiu o al joc. I tot i que al país no hi ha dades, una altra vegada la realitat s’imposa i totes les dones amb addiccions que han acudit fins ara als grups d’ajuda mútua han patit algun tipus de maltractament físic, psicològic i/o abús sexual, assegura la presidenta de l’associació.
Per Sant Jordi, a Coprínceps i la plaça del Poble
Projecte Vida tindrà dues parades per Sant Jordi, una a la plaça del Poble, a Andorra la Vella, i una altra a la plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany. Es vendran llibres de divulgació sobre les addiccions i trastorns que tenen a veure amb el consum de substàncies. Les publicacions poden ajudar també els familiars.