Els joves cada cop beuen més
El consum d'alcohol entre la població jove és cada cop més elevat i abusiu. La carpa de primers auxilis de la Creu Roja ubicada a la festa major de Sant Julià de Lòria va atendre en cinc dies –del 28 de juliol a l'1 d'agost– dotze persones, tres en relació amb un consum abusiu de begudes alcohòliques. Tres d'aquests dotze casos eren greus i van requerir la intervenció del servei urgent mèdic (SUM). “Són preocupants els nivells de consum d'alcohol en esdeveniments com aquests”, va apuntar al Diari el director de la Creu Roja, Jordi Fernández. A la festa major d'Escaldes-Engordany de fa un parell de setmanes la carpa de primers auxilis va atendre la meitat de persones que a Sant Julià.
“El problema amb l'alcohol és que es tracta d'una droga legal i normalitzada socialment”, va afirmar la presidenta de Projecte Vida, Eva Tenorio. Projecte Vida és l'associació dedicada a atendre les persones amb addiccions i els seus familiars i actualment gestiona dos grups d'ajuda mútua en primera persona, un per a adults i un altre per a joves. La presidenta de Projecte Vida va afegir que el consum de begudes alcohòliques és un hàbit que s'inculca des de la infància. “Els joves veuen els adults consumir diàriament, a les pel·lícules es normalitza, veiem marques d'alcohol promocionant festivals...” Tenorio descarta prohibir-ne el consum, però sí informar obertament dels riscos que comporta un consum excessiu i dels límits que s'han d'establir. En aquest sentit, la Creu Roja treballa en una campanya de sensibilització sobre el consum d'alcohol i altres substàncies dirigida a la població jove. “La intenció és conscienciar, informar i prevenir”, va explicar el director de l'entitat. De moment és un projecte embrionari i sortirà de cara a l'any vinent.
Grups d'ajuda mútua
Projecte Vida treballa amb les persones amb addiccions i les seves famílies a través de grups d'ajuda mútua. Es tracta de reunions en què aquestes persones comparteixen la seva experiència amb altres per tal d'ajudar-se mútuament. L'associació compta amb un grup dirigit a adults de més de 30 anys, en què participen 14 persones. En forma part gent amb addiccions de qualsevol tipologia, però Tenorio va afirmar que la majoria dels participants hi acudeixen per problemes amb el consum d'alcohol. A conseqüència de l'alta demanda, Projecte Vida ha engegat aquest juliol un altre grup dirigit a joves d'entre 19 i 27 anys. De moment hi participen cinc persones.
Detencions a Sant Julià
La policia van informar ahir que l'última nit de festa major de Sant Julià va interposar fins a divuit sancions administratives per consumir alcohol al carrer. Els agents també van detenir quatre persones per possessió d'estupefaents, dues per donar positiu en alcoholèmia al volant i dues més per orinar a la via pública. “És l'habitual en una festa major, però l'ideal seria marcar 0,0”, van apuntar els agents.