Especialistes i associacions participen en la segona Jornada Solidària de la Universitat d'Andorra per tractar la salut mental
La Universitat d'Andorra ha celebrat aquest dimarts la segona edició de la jornada solidària organitzada per recaptar fons per a la salut mental.
Especialistes i associacions han participat en una taula rodona per parlar sobre els reptes d'aquest àmbit. S'ha emfatitzat reiteradament l'estigma que hi ha en col·lectiu de persones amb un trastorn mental i la manca d'informació a les famílies.
Rosa Lluís, presidenta de l'Associació de Familiars per a la Salut Mental destaca que "l'única manera que la societat prengui consciència és que es faci més difusió i s'expliqui el que és una malaltia mental".
Coincideixen que l'assignatura pendent és la desestigmatització. Això és el que explica Sandra Cano, presidenta de l'Associació en Defensa del Jovent en Risc: "S'ha de fer molta sensibilització, molta educació, fer moltes campanyes, explicar-ho molt bé", ja que "l'estigma ve de la ignorància".
Per la seva banda, Eva Tenorio, presidenta Projecte Vida, comparteix que "no trobo a cap família que em digui que ha rebut tota l'explicació que necessitava quan comença una història com aquesta tan dura de la seva vida". Tenorio considera essencial "saber quines ajudes hi ha, tant per les persones afectades com pels familiars".
L'educació és el fonament per fer front a l'estigma i també a l'exclusió social que pateix el col·lectiu, i sobretot entre els joves. Segons Carlos Mur, cap de serveis de Salut Mental del SAAS, "la majoria dels trastorns mentals fins al 50% comencen abans dels 15 anys i per tant és justament l'edat en la qual hem de començar a tractar-los".
Així doncs, la jornada ha tingut l'objectiu de promoure la solidaritat i el suport als projectes relacionats amb aquest àmbit i recaptar fons per destinar-los a aquest àmbit de la salut.