L'associació Projecte Vida per a les persones amb addiccions proposa crear grups de suport i un observatori de les drogues
Aconseguir que la societat vegi els alcohòlics i addictes com a malalts és un dels objectius de Projecte Vida. La seva presidenta, Eva Tenorio, ha estat aquest dilluns al Cafè de 'Els matins de la Nacional'.
Segons Tenorio, la unitat de conductes addictives (UCA) no és suficient. Encara que en va ser usuària i en el seu cas va funcionar, defensa que calen grups de suport mutu, "com els d'alcohòlics anònims", per "parlar-ne sense sentir-se jutjat", reforçar "la no recaiguda" i ajudar a que es mantinguin "en estat d'abstinència".
També vol impulsar un observatori de les drogues per poder conèixer la xifra real de persones afectades, ja que considera que l'UCA no reflecteix l'abast del problema. Afirma que moltes persones es resisteixen a anar-hi "per por a l'estigma que té la malaltia".
L'altre front d'actuació de Projecte Vida, a més de l'ajut a l'addicte, és la família i entorn proper, "que pateixen una coaddicció", remarca Tenorio afegint que "aquesta malaltia no s'entèn molt, tampoc per part de molts metges generalistes". "Falta molta sensibilitat encara i les famílies pateixen molt".
Precisament eliminar els estigmes que pesen en els malalts amb addiccions és el cavall de batalla. I és que Tenorio va tenir dificultats per muntar l'associació perquè, assegura, "no trobava persones que volguessin donar la cara". I és que la idea de l'associació és que els afectats en fossin els protagonistes.
L'associació també veu molt necessària la prevenció i la màxima informació a l'abast d'infants i adolescents. Alerta, per exemple, que els efectes de la marihuana "s'estan banalitzant" i que els joves comencen a consumir molt abans.