Les associacions en pro de la salut mental exigeixen recursos i una coordinació ministerial
Més recursos i més coordinació per part dels ministeris en matèria de salut mental i addiccions. Aquests són dos dels ítems que s’han escoltat més aquest matí en el segon dia de les jornades ‘360º a la salut mental dels adolescents’. Entitats com l’Associació de Joves en Risc o Projecte Vida han expressat que cal deixar d’estigmatitzar a les persones amb problemes i ajudar a les seves famílies perquè suporten una càrrega massa elevada.
Les malalties mentals afecten cada vegada a pacients més joves i això requereix una major atenció i de més recursos. Això és el que han demanat les diferents entitats de persones amb algun tipus de trastorn o malaltia que han participat en aquestes jornades que han tingut lloc a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell.
La presidenta de l’Associació de Joves En Risc, Sandra Cano, ha començat la seva exposició exposant que “em fa pena que a les persones moltes vegades se’ns tracti com a plats trencats”. Ha exposat el cas d’una jove que amb 14 anys va començar a tenir problemes de salut mental i en el seu moment des d’Afers Socials “no es va actuar”. Manifesta que “semblava un partit de tennis perquè els diferents ministeris es passaven la pilota”. En aquest sentit, diu que “passava dies desapareguda perquè tenia fòbia social”. Ara té 25 anys i també té autisme i està a casa seva amb depressió”.
Ha titllat de “maltractament institucional el què està passant aquesta família i s’ha de solucionar perquè la mare d’aquesta jove ja no pot més”. Critica que “de recursos en matèria de salut mental no se’n parla i no hi ha la voluntat de coordinació entre departaments”. Afegeix que el Pla Nacional de la Infància diu que hi ha d’haver un educador de carrer i després d’anar a veure Govern i comuns “no hi ha la voluntat política”. Alerta que els metges no podran amb tota la càrrega de feina.
La presidenta de l’Associació per a Familiars de Salut Mental, Rosa Lluís, coincideix que s’ha d’abolir l’estigmatització de les persones perquè “els tenim com si fossin xais i hi ha d’haver la voluntat que els afectats siguin com nosaltres i no se’ls assenyali”. També demana que s’abordi de forma coordinada el consum de drogues perquè, segons exposa, “passen els dies i no paren de venir familiars desesperats perquè no se’ls ha ensenyat com tractar els seus fills”.
Alerta que “estem vivint en una societat cada vegada més competitiva i addictiva. Som molt manipulables perquè es beu begudes alcohòliques en les festes i després critiquem als adolescents i és la pitjor droga que hi ha”
Per la seva part, la secretària executiva de Projecte Vida, Eva Tenorio, lamenta que en alguns casos “persones que hem tingut addiccions se’ns tracta com a delinqüents”. Ha explicat que ella ha estat alcohòlica i fa cinc anys que no beu alcohol. Alerta que “estem vivint en una societat cada vegada més competitiva i addictiva. Som molt manipulables perquè es beu begudes alcohòliques en les festes i després critiquem als adolescents i és la pitjor droga que hi ha”.
Tenorio pensa que als joves no se’ls educa en valors i “aquesta és la millor manera de prevenir les addicions”. Per aquest motiu, demana “dotar d’eines a la comunitat i als professionals perquè creguin més en la tasca que fan les associacions perquè hi ha moltes persones que se senten soles”. Afegeix que “l’aïllament que comporta la societat és un dels problemes més grans i l’estigma de les addiccions és horrorós”.
La psicòloga clínica de l’associació Albatros, Teresa Cobo, ha parlat de la importància d’una detecció precoç del Trastorn de dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH) i lamenta que l’estigma encara no s’hagi resolt i recorda que les persones que el pateixen tenen vuit vegades més de possibilitats de consumir substàncies tòxiques i de patir addicions. En aquest sentit, demana lluitar contra els mites de la salut mental perquè ha remarcat que “a internet hi ha molta informació falsa”. El treball en xarxa i la possibilitat de tenir més recursos també l’ha posat sobre la taula la vicepresidenta d’AUTEA, Inés Martí.