L’infern de l’addicció
Cada 15 de novembre, l’Organització Mundial de la Salut celebra el Dia mundial sense alcohol amb l’objectiu de conscienciar la societat sobre els efectes físics i mentals que provoca el seu consum. La presidenta de l’associació Projecte Vida, Eva Tenorio, recorda que el dia sense alcohol no és suficient per trencar l’estigma al voltant de les addiccions i les drogodependències, sinó que s’ha de ser constant i donar visibilitat cada dia a aquesta qüestió que és un infern silenciós que pateixen moltes persones del país i d’arreu del món. “L’alcohol és una de les pitjors drogues, per això caldria fer més campanyes de sensibilització i més pedagogia”, manifesta.
Precisament, la presidenta és una addicta que no consumeix. “La primera vegada que vaig beure alcohol tenia 15 anys i passava per una situació delicada a casa. Recordo que l’efecte de l’alcohol va fer desaparèixer la meva angoixa i tristesa”. En el seu cas, com el de molts, detectar i ser conscient que estàs enganxat a l’alcohol es fa molt difícil perquè és una droga que està socialment acceptada, present en l’oci, les tradicions i en la gastronomia actual. “Que una droga sigui legal, no és sinònim que sigui innòcua per a la salut”, ressalta Tenorio.
La falsa sensació que crea l’alcohol per superar una situació complicada és una de les causes més freqüents de la seva addicció. Com va ser el cas de la Clàudia (nom fictici) de 40 anys. “Els problemes del dia a dia em generaven molta ansietat i nerviosisme i l’alcohol va ser la meva via d’escapament”, explica. Com és sabut, ser conscient i reconèixer quan s’ha traspassat la línia de l’abús a l’addició és molt complicat, per això moltes vegades és l’entorn qui alerta la persona afectada.
Maluradament, hi ha la creença que per divertir-se de festa s’ha de consumir. I, com va experimentar l’Antoni (nom fictici), es comença a beure alcohol els caps de setmana i s’acaba convertint en un consum habitual i, fins i tot, diari. A parer seu, a Andorra encara li queda molt camí per recórrer en l’àmbit de les addicions, “és un país d’aparences i això es veu en molts aspectes, més enllà del consum de substàncies addictives”.
Malaltia i addicció
La presidenta de Projecte Vida, Eva Tenorio, explica que l’enquesta realitzada per l’associació InRecovery i la Societat Espanyola de Psiquiatria Clínica revela que l’addicció a l’alcohol és la malaltia més estigmatitzada, seguida del VIH. No és l’únic estudi que alerta de la gravetat de l’alcohol. El neuropsicofarmacòleg David Nutt sosté que si les drogues es classifiquessin sobre l’afectació real, l’alcohol ocuparia el primer lloc. Des de Projecte Vida tenen clar que l’única dosi d’alcohol que no perjudica la salut és zero, com així ha demostrat l’estudi que va realitzar el Grup d’Educació Sanitària i Promoció de la Salut PAPPS.