Projecte Vida i Creu Roja units per a la prevenció de drogues
El 26 de juny és el Dia Internacional de la lluita contra l’ús indegut i el tràfic il·lícit de drogues. L’associació sobre trastorns addictius, Projecte Vida, i la Creu Roja d’Andorra han organitzat una jornada per tal de conscienciar sobre les addiccions a partir de dinàmiques interactives. Així ho van explicar ahir la integrant del Departament Creatiu del Projecte Vida, Angi Duro, la vocal de Projecte Vida, Daniella Bandini i la responsable de Voluntariat i Joventut de la Creu Roja, Aida Sánchez. L’objectiu principal d’aquesta trobada és trencar els estigmes que hi ha amb tot aquest tema perquè l’aspecte físic no ho és tot, «una persona vestida amb tratge pot patir una addicció, encara que a simple vista no ho sembli», va comentar Bandini.
Aquesta jornada serà el pròxim 26 de juny a les 18.30 hores a la sala de Congressos d’Andorra la Vella. Un esdeveniment on s’ha convidat a diferents autoritats, polítics, col·legis, grups de joves i gent de totes les edats. Per tal de donar visibilitat ha aconseguit que assisteixin testimonis o familiars de testimonis que tenen addicció a les drogues.
Bandini va explicar que des de Projecte Vida «tractem de fer molta visualització, prevenció i també, estem molt involucrats en la desintoxicació, la rehabilitació i la reinserció en la societat de les persones que pateixen aquesta patologia». Tenen l’esperança que hi pugui haver molts més mitjans per tal que es pugui dur a terme la rehabilitació.
«L’any passat es va fer una modificació en la llei de justícia en la qual es modificaven els temps per a aquelles persones que tenien un delicte per tràfic de drogues», va detallar Bandini. Relacionat amb això, va explicar que hi ha moltes persones que han comès delictes en conseqüència de la patologia que pateixen. I la vocal de Projecte Vida va aprofitar per a demanar, en la mesura del possible, que totes les persones que pateixen aquesta patologia i estan en un centre penitenciari, puguin aprofitar per a fer un tractament psicològic i psquiàtric. «És una manera d’ajudar a què es puguin reintegrar a la societat», va concretar Bandini.
Totes tres van insistir que és molt important tractar la prevenció en els grups joves perquè s’han trobat amb alguns «que porten un recorregut amb una adolescència molt complicada i alguns d’ells han estat al CAI, abans d’estar a la presó, que van d’institució en institució», va exposar Duro.
Finalment, van explicar que és una malaltia i hi ha un patiment, encara que no es vegi. Quan els pacients demanen ajuda és important fer-los costat, perquè no és un pas fàcil de fer.