Projecte Vida engega els grups d’ajuda mútua per familiars de persones amb addiccions
L’associació Projecte Vida, creada per a donar suport a persones amb addiccions, engegarà la seva activitat amb la formació d’un grup d’ajuda mútua per a familiars. Les reunions, que es faran de forma setmanal, acolliran fins a deu persones que estiguin interessades a assistir, i que compleixin els requisits per tal de rebre l’ajuda que s’ofereix des de la formació. Aquesta és únicament la primera acció que es portarà a terme des de Projecte Vida, i que s’anirà ampliant amb el temps i la participació.
La presidenta de l’associació, Eva Tenorio, exposa que ja s’ha trobat el lloc on poder-se reunir i poder engegar aquestes reunions amb la màxima discreció. Totes les persones que estiguin interessades podran contactar amb Projecte Vida per tal de passar les entrevistes pertinents i poder formar part d’aquests grups. Segons explica Tenorio, és necessari que es faci un procés de selecció per tal d’aconseguir aportar als familiars que acudeixin la màxima seguretat i que tots els qui hi siguin allà tinguin una necessitat real. De fet, es farà signar als assistents un acord de confidencialitat, per tal de tenir més confiança amb qui es reuneixin.
Els grups d’ajuda mútua són una eina dissenyada i utilitzada per a què persones que tenen el mateix problema es puguin reunir i compartir-lo. “Com parlen el mateix idioma, perquè tenen la mateixa problemàtica, són molt constructius i ajuden molt a les persones”, explica Tenorio. Així, fins a deu persones, poden ser més d’un mateix nucli, que tinguin algun familiar amb algun problema d’addicció, podran reunir-se i compartir les seves inquietuds, neguits i dubtes. Ho faran de forma setmanal, donant inici el dia 8 de març, i cada sessió tindrà una durada d’una hora i mitja.
Tenorio serà qui estarà inicialment amb els grups en aquestes reunions. La presidenta de Projecte Vida té diverses formacions, impartides a Catalunya, que l’avalen per poder estar al capdavant d’aquestes trobades i poder guiar a les famílies en aquest procés d’acompanyament. “És molt innovador, perquè aquí ningú ho ha fet, però sobretot molt beneficiós, perquè tots els que hi serem allà sabem de què parlem, tenim empatia i no tenen tanta pressió per parlar les coses”, assegura.
Els beneficis d’aquests grups d’ajuda mútua per les persones que hi acudeixen són molts i diversos. Allà es tracta que es pugui trobar un espai on no ser jutjat, un dels hàndicaps amb els quals es troben habitualment i que impedeix parlar a molta gent. A més, es dóna suport emocional, el fet de compartir experiències i veure que no s’és l’únic que té aquells problemes fa que es pugui ser més objectiu en la presa de decisions i que aquestes siguin més positives. En definitiva, els grups fan que la persona pugui ser més forta i tingui un major control sobre noves situacions, amb un augment de l’autoestima i l’estat d’ànim.